Honí mě mlsná

Co se děje v těle a jak mu pomoci vhodnou stravou, abyste si už nemuseli říkat: Co bych si tak dal/a? Máme něco dobrého? Něco mi chybí…


Zdroj: Pixabay

Dovedete si představit…

Že byste už nemuseli říkat

Já mám na něco chuť… Musím si něco dát, úplně mi klesla energie. Něco mi chybí… Máme něco dobrého?

Představte si, že byste to už nikdy nemuseli řešit. Nikdy! Zdá se vám to jako sci-fi? Já si to kdysi bez těchto vět nedovedla představit. A ejhle, dnes jsem ve stavu, kdy jsem všem těmto chutím dala sbohem. Je to jednodušší, než si myslíte. Stačí pochopit pár základních mechanismů v našem těle a jednoduché principy kombinování potravin a je to.

Zdroj: Pixabay

Hladina cukru v krvi

Abychom to celé dobře pochopili, potřebujeme znát, jakou mají potraviny povahu (jaká makrosložka v nich převažuje). Základní složky jsou:

  • Cukry
    • Jednoduché (rychlé)
    • Složené (pomalé)
  • Tuky
  • Bílkoviny

Pro nás jsou klíčové cukry nebo také sacharidy. Dělíme je na jednoduché a složené a nás zajímá, jak rychle je tělo tráví, co to dělá s hladinou cukru (glukózy) v krvi a jak na nás působí trávení dané potraviny.

Jednoduché cukry trávíme rychle, ovšem nevýhodou je, že nám začne obrovsky kolísat hladina cukru v krvi. Nejprve vystřelí, takže si výskáme a jsme plní energie, jenže asi za 2 hodiny s námi nic není. Najednou si nutně potřebujeme dát kávu nebo svačinu, abychom se zase nakopli. Hladina cukru v krvi totiž klesla do hodnot hypoglykemie, takže naše tělo bije na poplach a my se přestáváme soustředit, jsme nevrlí a nervózní a k tomu přichází velký hlad doprovázený bolestí žaludku. 

Hlad je obranný mechanismus, protože je tělo přesvědčené, že mu došla energie.

Kdybychom tento stav vydrželi, asi za půl hodiny se nám energie zase vrátí, jenže pak zase klesne. A takhle si skáčeme jako pingpongový míček, dokud to vydržíme, nebo dokud si něco nedáme, protože už to nedokážeme zvládnout. A tak se točíme v bludném kruhu, protože velké poklesy energie nás nutí dát si něco nakopávacího a my tělu místo plnohodnotného výživného jídla cpeme rychlou energii, protože se cítíme na dně svých sil a kde co užíráme.

A teď si představte, že místo pingpongového míčku jste nafukovacím balónkem a ladně letíte:

To je stav, kterého chcete dosáhnout.

Stav, při kterém nepřichází nervozita, ztráta soustředění, hlad spojený s bolestí žaludku nebo totální propad energie. Můžeme to nazvat přirozené plynutí. Nepotřebujeme myslet na jídlo, nic nás nevytrhává ze soustředění, můžeme žít přítomným okamžikem a věnovat se naplno tomu, co zrovna chceme nebo potřebujeme dělat.

Dvě hodiny po jídle jste místo krize na vrcholu energie, ta sice začne padat, ale pozvolna, a pozvolný je také přicházející hlad.

Je to přirozený hlad, který dokážeme snadno odsunout a při kterém dokonce dokážeme podat dobré fyzické i psychické výkony!

Já od dětství žrala jak mlejn. Pořád jsem do sebe něco futrovala a s postupem času jsem začala obdivovat lidi, co dokázali být pohodlně bez jídla, klidně nějaké jídlo za den vynechat a dobře fungovat fyzicky i psychicky, například zedník, co nepotřebuje žádné svačiny, dá si snídani, pak oběd a večeři a celý den má dobrou náladu a žádné poklesy energie.

Tohle pro mě dlouho bylo naprosto nepředstavitelné a nedokázala jsem pochopit, jak se toho dá dosáhnout. I proto jsem začla experimentovat s půsty, abych zjistila, jak na ně mé tělo reaguje. Dnes jím 2x–3x denně, téměř nemám poklesy energie a můžu klidně hladová běhat po horách a vůbec mi to nevadí! A víte, co je nejlepší? Že do stejného bodu můžete dojít i vy! Možná vás k tomu dožene podlomené zdraví, stejně jako mě. Možná přemnožené kvasinky, kvůli kterým jste asi na tomto webu. Anebo vaše cesta bude úplně jiná.

Ať tak či tak, každý si přeje být vyrovnaný, dobře se učit, pracovat a soustředit. A právě v  tom nám pomáhá vyrovnaná hladina cukru v krvi.

Jako bonusy navíc získáváme delší pocit sytosti a ochranu před cukrovkou 2. typu, protože se šetří produkce inzulinu.

Vyrovnaná hladina krevního cukru – principy, jak jíst

Zapomeňte na fast food, alkohol a cokoliv slazeného, byť přírodními sladidly.

Pokud jste na dietě Candida, měli byste po celou dobu jíst 1 porci ovoce na den, což je buď 1/2 hrnku drobného ovoce nebo 1 kus většího ovoce. Další sacharidové potraviny už si přizpůsobíte tak, abyste dokázali udržovat vyrovnanou glykemickou křivku.

Sacharidy tělo tráví velice rychle, čím rychlejší trávení, tím vyšší hladina glukózy přichází. Těchto 5 zásad vám pomůže nastavit vyrovnaný jídelníček:

  1. Tuky a bílkoviny udržují nízkou a vyrovnanou hladinu glukózy v krvi
  2. Vláknina zpomaluje trávení a vzestup hladiny glukózy v krvi
  3. Kyseliny snižují hladinu glukózy v krvi – ocet, citron, kyselé ovoce
  4. Délka tepelného zpracování zvyšuje hladinu glukózy v krvi
  5. Stupeň rozmělnění zvyšuje hladinu glukózy v krvi

Je klíčové nekupovat extrahovanou vlákninu, ale zařadit do stravy potraviny, ve kterých se vláknina přirozeně vyskytuje (ovoce, zelenina, celozrnné pseudo/obiloviny, luštěniny, semena a ořechy). Jako benefit vláknina tvoří objem stolice, která dobře prochází střevem a uzdravuje trávení, takže postupem času mizí průjem i zácpa.

Salátové zálivky jsou majstrštykem pro úpravu trávení. Sladká zelenina spolu s olejem a citronem nebo octem pomáhá udržovat vyrovnaný glykemický index, což je mimo jiné jedno z tajemství, proč je tzv. středomořská strava tak ceněná a proč si lidé ve Středomoří udržují zdraví do vysokého stáří (pokud jedí po staru a ne stravu založenou na těstovinách nebo těstech obecně).

Když vaříte, pečete, smažíte, zvyšujete glykemický index (GI) potravin.

Abyste svá denní jídla vyrovnali, jezte ke každému jídlu minimálně 1 porci zeleninového salátu, snědenou ideálně jako první, případně průběžně s jídlem. Nicméně, čerstvou zeleninou jednoznačně začínejte!

Zelenina nakrájená v salátu bude mít nižší GI než stejná zelenina rozmixovaná do smoothie. Když zeleninu uvaříte a ještě ji rozmixujete na kaši nebo omáčku, zvyšujete GI hned 2x. To nemusí nutně vadit, když danou složku vyvážíte vhodnými tuky a bílkovinami a když ta složka bude pouze jako doplněk.

Jezte přílohu tak, jak je to v pravém slova smyslu myšleno, tedy pouze přiložené, jen trošku. Hlavní složka je jiná. Důležité jsou bílkoviny a tuky, sacharidy v podobě brambor, pseudo/obilovin a luštěnin slouží jen jako doplněk a nemají na talíři tvořit velkou část, jak tomu u nás většinou bývá. Sacharidy pohodlně zajistí zelenina, takže se nemusíte bát, že byste jich měli nedostatek.

POZOR! Připravte se, že když začnete přecházet z vysokocukrového trávení na nízkocukrové, vaše tělo se může bránit a vykazovat “abstinenční příznaky” především, pokud na takovou stravu přejdete skokově. Proto doporučuji, začněte postupně. Začleňte tento princip u jednoho jídla a pozorujte, co to s vaším tělem dělá. Jak se cítíte? Kdy přichází pocit nasycení a kdy pocit únavy nebo hladu?

Pamatujte, že základem dobrého fungování jsou tuky a bílkoviny a že si tělo o bílkoviny říct neumí. Proto, i když nemáme dostatek bílkovin, naše tělo volá po cukru. Dejte tělu dostatek bílkovin a nebude žádat cukr, protože bude mít vše, co potřebuje. Nejdůležitější je doplnit bílkoviny ráno, protože když je nedoplníte ráno, táhne se to s vámi celý den a hlavně k odpoledni přicházejí neodolatelné chutě na cokoliv. Proto si říkejte:

Bílkoviny posnídám, mlsné se tak vyhýbám!

Přeji vám, ať máte stabilní energii po celý den, ať nemusíte zbytečně myslet na jídlo a získáte tak čas řešit důležitější věci a žít šťastnější a naplněnější život.

S láskou vaše kuchařka, bylinářka, tvůrkyně uzdravujícího menu a mentorka při dietě Candida,

Marcela Švecová Kubová alias Marsi

PS: Možná se budete divit, jaké zázraky to s vaším tělem udělá, když některé potraviny z jídelníčku vyřadíte. Jako pomoc si stáhněte tabulku potravin při protikvasinkové dietě, najdete ji zde>>.

Marcela Švecová Kubová

Kuchařka, bylinářka, tvůrkyně uzdravujícího menu a mentorka při dietě Candida.

Matka 2 dětí, co čelí výzvě jíst bez cukru a bílé mouky. Pro svého syna (a celou rodinu) připravuje denně veškeré jídlo, aby zajistila přísun kvalitních živin a aby syn neměl potíže způsobené právě cukem a bílou moukou.

Napsala e-book Průvodce uvědomělého strávníka, kde řeší kvalitu potravin, na co si dávat pozor a jak vybrané potraviny správně upravovat, aby byly prospěšné pro zdraví.

Je autorkou infografiky zdarma Výživové kvarteto na cesty, kde představuje principy stravování pro stabilní výkon bez poklesů energie. Připravuje také kurzy Zdravá strava do batohu a Jak na cestovní balíčky.

Aktuálně se nejvíc věnuje protikvasinkové dietě (dieta Candida), pro kterou vypracovala tabulku ne/vhodných potravin a v projektu Nastartuj se! vám pomůže s dietou Candida začít.

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.