Co je to hlaďák a jak jsem se jich zbavila

Mžitky před očima, vyčerpání, tělo neposlouchá, nedokáže se hýbat. Přijde to téměř z ničeho nic a vám nezbývá než do sebe hodit něco sladkého. Proto se tolik doporučuje onen vychvalovaný hroznový cukr.

Ovšem, jde to i bez něj, věděli jste to? Ale pěkně popořádku.

Co je to “hlaďák”?

Takzvaný hlaďák je stav, kdy hladina cukru v těle klesne natolik, že (v extrémním případě) tělo nedokáže dál pracovat. Takový stav přichází nejen velkým sportovcům, ale také úplně obyčejným smrtelníkům, kteří se vydají třeba na výlet do hor. Jen je rozdíl v síle, s jakou hlaďák udeří a po jak náročném výkonu.

Co se obvykle doporučuje?

Běžně vám každý řekne, že si máte vzít něco sladkého. Proto s sebou na cesty všichni vozí sladké tyčinky, čokolády, mají jich plné batohy. K tomu ještě hroznový cukr, ke snídani sladké cereálie, těstoviny do polévky, kuskus, chléb. Zkrátka, pořád cukr.

I já byla v téhle cukrové spirále a dlouho nevěděla, co s tím dělat. Ačkoliv jsem neměla špatnou fyzičku, přicházely mi pravidelně hlaďáky. Většinou ve chvíli, kdy to nejmíň potřebujete. Při fungování ve skupině to je jen na obtíž a vy si připadáte tak neschopně… Všichni kolem vás jsou v pohodě, dokážou vydržet ještě tu půlhodinku do sváči, ale vy ne… Musíte se najíst. A i když se rozhodnete, že to tentokrát dáte, stejně „zkolabujete“, protože to vaše tělo prostě nedá. Vytloukáte totiž klín klínem a děje se toto:

graf-glyk-krivka-vysokosach-potrs

Když se hladina cukru v krvi dostane na úroveň hypoglykémie, cítíte nutkavou potřebu se najíst, jste bez energie a tělo vás neposlouchá.

 

Jak jsem to vyřešila já?

Na svoje nezvladatelné stavy jsem se cíleně zaměřila a začla pozorovat své tělo. Jak reaguje, když sní to nebo ono? A zjistila jsem, že když si dám chléb se salámem (ano, takhle jsme na cestách běžně jedli), můžu jít spát. Abych svoje tělo rozhýbala, potřebuju to zakončit něčím hodně sladkým (rozuměj čokoládou nebo slazenou tyčkou). Jinak nebudu schopná pokračovat dál… Začla jsem experimentovat s jídlem. Všimla jsem si, že je skoro lepší přes den nejíst, protože mi jídlo nerozhází energii a já mám stabilnější výkon (byť je tempo poměrně pomalé).

Po letech experimentování nejen při výkonech, ale i v běžném životě, kdy jsem se stravovala bezlepkově, téměř vegetariánsky, bez cukru nebo jako dělenou stravu, jsem objevila, jak (moje) tělo skutečně funguje.

3 základní pravidla pro stabilní výkon

Mám na mysli výkon, kdy prakticky nepřicházejí hlaďáky a nebavím se o dlouhodobé extrémní zátěži, které se vystavují vrcholoví sportovci.

Při stravování dodržujte následující:

  • Nezatěžujte trávení
  • Dodejte vlákninu
  • Dodejte tuk

Tento princip stravování pokud možno dodržujte také v běžném životě. Pokud pravidelně jíte sladké a zničeho nic přejdete na tento způsob jen pro rychlý výsledek, nebude to fungovat. Tělo si totiž potřebuje navyknout. Potřebuje přijmout, že energie nepřichází zvenku v podobě rychlých cukrů, ale že si ji vyrobí z tuku (a přitom dostává dostatek všech ostatních složek, jako jsou vitamíny, minerály a vláknina – s příjmem zeleniny, menšího množství ovoce nebo obilovin, luštěnin, mléčných výrobků má zároveň dostatek cukrů).

Když jsme jeli na Durmitor

V roce 2015 jsme se s manželem vydali na předsvatební cestu. Rozhodli jsme se na kole dojet k moři a projet si Balkán, start Graz (Štýrský Hradec), cíl Durres (Drač). Nijak zvlášť jsem netrénovala, před cestou jsem najela nějakých 130 km. Nicméně i přes nulový trénink jsem se na cestu připravovala. V hlavě. A také stravou.

Samozřejmě jsme měli své cestovní balíčky, ale pečlivě jsem promýšlela také svačiny. Cestování na kolách na těžko má své výhody v tom, že si můžete pravidelně nakupovat a můžete s sebou mít také čerstvou zeleninu a ovoce. Nabrala jsem s sebou zásoby semínek a ořechů.

Byly pro mě klíčové 2 druhy: len a chia. Na jejich přípravu jsem si vzala malou krabičku a měla je jako pohotovostní posilovací svačinu, k tomu jablko nebo zeleninu. Ráno jsem si jich do krabičky pár namočila a nechala sliznout. Když bylo potřeba, dala jsem si je a vydržela jet dost dlouho.

Moje pohotovostní svačina - hnědý a zlatý len, chia semínka v potravinové krabičce, k tomu jablko nebo zelenina.

Moje pohotovostní svačina – hnědý a zlatý len, chia semínka v potravinové krabičce, k tomu jablko nebo zelenina.

Jednou mě tato prozřetelně připravená svačina doslova zachránila. Jeli jsme nádherným údolím řeky Pivy v Černé hoře a téměř na jejím konci nás čekala odbočka do Durmitoru. To jsme ovšem netušili, jak bude psychicky náročné se tam vydat… Když jsme to uviděli, zastavili se a pozorovali. Po chvíli jsme usoudili, že se na to musíme posilnit. Na začátku černočerný tunel a ve stěně jsme pozorovali, kudy jezdí auta. Měla jsem pocit, že to nemůžu dát.

Sem se nám hrozně nechtělo...

Sem se nám hrozně nechtělo…

Vytáhla jsem svoje připravená namočená semínka, k nim přikusovala jablko a důvěřovala svému tělu. Zvládlo to na výbornou. Žádný hlaďák, pomalu jsem kroužila nohama a dokud to šlo, šlapala. Když jsem slezla z kola, bylo to proto, že byl kopec tak prudký, že jsem už nedokázala šlapat, ne že bych neměla energii.

Dole je silnice před tunelem, tou klikaticí a dalšími temnými tunely jsme se dostávali vzhůru.

Dole je silnice před tunelem, tou klikaticí a dalšími temnými tunely jsme se dostávali vzhůru.

Tato svačina splňuje všechny 3 základní pravidla pro stabilní výkon – nezatěžuje trávení, obsahuje vlákninu a tuk (kromě jiného). Pokud nejste odpůrci semínek nebo alergici, při příštím výletu tuto svačinu zkuste. A taky si stáhněte infografiku zdarma Výživové kvarteto na cesty, která se zaměřuje právě na principy, jak si pomocí stravy udržovat stabilní výkon, aby vám neklesala energie.

Buďte zdrávi, užívejte si svých cest a mějte se krásně!

Vaše kuchařka, bylinářka, tvůrkyně uzdravujícího menu a mentorka při dietě Candida,

Marcela Švecová Kubová alias Marsi

Marcela Švecová Kubová

Kuchařka, bylinářka, tvůrkyně uzdravujícího menu a mentorka při dietě Candida.

Matka 2 dětí, co čelí výzvě jíst bez cukru a bílé mouky. Pro svého syna (a celou rodinu) připravuje denně veškeré jídlo, aby zajistila přísun kvalitních živin a aby syn neměl potíže způsobené právě cukem a bílou moukou.

Napsala e-book Průvodce uvědomělého strávníka, kde řeší kvalitu potravin, na co si dávat pozor a jak vybrané potraviny správně upravovat, aby byly prospěšné pro zdraví.

Je autorkou infografiky zdarma Výživové kvarteto na cesty, kde představuje principy stravování pro stabilní výkon bez poklesů energie. Připravuje také kurzy Zdravá strava do batohu a Jak na cestovní balíčky.

Aktuálně se nejvíc věnuje protikvasinkové dietě (dieta Candida), pro kterou vypracovala tabulku ne/vhodných potravin a v projektu Nastartuj se! vám pomůže s dietou Candida začít.

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.